"Despartit ori departat, fratele e tot frate"
- Dupa alegerile anticipate de pe 29 iulie a. c. din Republica Moldova, o parte din presa straina a anuntat ca "a cazut si ultimul regim comunist din Europa". Adevar sau inflorituri de condei? Si daca da, putem spera si la iesirea de sub influenta ruseasca a celui de-al doilea stat romanesc?
- Am vazut tari care stateau mai bine decat Republica Moldova la toate capitolele, dupa revolutiile din 1989, si in cazul carora observatia ca "a murit comunismul" s-a dovedit prematura. A vorbi despre infrangerea comunismului inseamna a privi exclusiv partea plina a paharului si a ignora partea goala, care e mult mai mare. Partidul Comunistilor a castigat totusi alegerile, avand cel mai mare numar de voturi si de mandate de parlamentari ca partid. Totusi, ne putem astepta la indepartarea comunistilor de la guvernare, pentru ca partidele de opozitie au mai multe mandate impreuna si pot forma o coalitie. De asemenea, cele patru partide din opozitie ar putea impune un presedinte din randul lor, un presedinte care ar putea fi Marian Lupu, fostul sef al Parlamentului sub Voronin, desprins de comunisti recent si devenit lider al Partidului Democrat.
- Perceptia lui in mediile de presa este destul de tulbure, mai degraba negativa decat pozitiva.
- Intr-adevar, nu stim daca Marian Lupu va ramane de partea actualei opozitii sau se va intelege cu Voronin. Interesant este ca se confirma ce spuneam nu demult ca s-a intamplat si la noi: dreapta nu poate prelua guvernarea intr-un stat fost comunist decat daca in tabara stangii exista o defectiune. In Romania a fost PD, care astazi se declara popular crestin democrat, dupa ce o lunga vreme a fost de stanga. In Republica Moldova este, iata, tot un Partid Democrat. Ramane de vazut daca democratii din Moldova vor merge pana la capat.
Totul depinde