La fiecare sfârşit de săptămână Piaţa Centrală este invadată de zeci de persoane venite din satele aflate în apropierea municipiului pentru a comercializa produse alimentare. Deşi îşi
La fiecare sfârşit de săptămână Piaţa Centrală este invadată de zeci de persoane venite din satele aflate în apropierea municipiului pentru a comercializa produse alimentare. Deşi îşi vând produsele pe trotuare sau pe aleile pieţii, produsele comercializate de aceste persoane sunt foarte căutate de către botoşăneni. „De fiecare dată când vin în piaţă cumpăr de la ţărani, pentru că marfa este mai bună. Chiar dacă nu e un comerţ civilizat ceea ce fac ei, cel puţin găsesc produse mai bune şi mai ieftine decât la tarabe”, a spus Carmen Ivan, cumpărător.
Cei mai mulţi dintre aceşti comercianţi spun că sunt nevoiţi să-şi vândă produsele pe trotuare şi alei pentru că nu mai găsesc locuri la mese. „Eu vin sâmbăta şi duminica în Botoşani pentru că în timpul săptămânii muncesc la câmp. Nu am timp să vin în fiecare zi. Vin cu câteva ouă, câteva kilograme de roşii şi nişte zarzavaturi ca să mai câştig un ban, pentru că pensia e foarte mică”, ne-a spus Maria Crăciun.
Conducerea societăţii Urban Serv SA, care are în administrare pieţele din municipiu, susţine că multe dintre persoanele care comercializează produse alimentare pe trotuare nu vor să închirieze mesele din incinta pieţii pentru a nu plăti taxa de cinci lei pe zi. „Cei care vând pe jos prin piaţă sunt oameni în vârstă care vin cu câteva kilograme de roşii şi nişte buruieni. Am încercat să-i trimitem să vândă la mese, dar unii refuză pentru că ar trebui să plătească 5 lei pe zi. Pentru unii dintre ei e mult, că mai plătesc şi transportul până în Botoşani şi nu mai rămân cu nimic. De aceea şi noi suntem mai îngăduitori”, a spus Gheorghe Pricopi, directorul general al SC Urban Serv.