Autorităţile canadiene sunt optimiste şi spun că procesul de recuperare e în plină desfăşurare. O problemă majoră rămâne însă şomajul.
Numărul concedierilor de luna trecută a fost de trei ori mai mare decât estimau economiştii, scrie agenţia Bloomberg.
Mii de şomeri
În luna iulie, şi-au pierdut jobul 44.500 de persoane. Atât primul ministru, Stephen Harper, cât şi guvernatorul Băncii Naţionale a Canadei, Mark Carney, au declarat că piaţa muncii va mai avea de suferit până la sfârşitul anului. Şi asta în ciuda semnalelor pozitive referitoare la ieşirea din criză.
„Piaţa muncii reacţionează mai lent la evoluţiile economiei, astfel că nu trebuie să abandonăm speranţa că ieşirea din recesiune este foarte aproape”, a explicat Sal Guatieri, senior economist la BMO Capital Markets, din Toronto. Cele mai multe posturi tăiate în luna iulie erau „full time” şi proveneau din sectorul privat, în domeniul hotelier şi al alimentaţiei. Aproape 18.000 de locuri de muncă au dispărut din construcţii, iar alte 10.600 din domeniile cultural, şi informativ.
Reprezentanţii Băncii Naţionale a Canadei au afirmat, la finele lunii iulie, că recesiunea a fost depăşită. „Cel mai negativ scenariu al crizei a fost scos din joc. Suntem în proces de recuperare, atât în Canada, cât şi la nivel mondial. Dar acesta e doar începutul. Avem un drum lung de parcurs”, a spus Mark Carney. Mai puţin optimist s-a arătat ministrul de finanţe, Jim Flaherty, care a afirmat că este prea devreme pentru a ne considera scă paţi de criză, „deşi indicatorii economici încurajează această teorie”.
De la finele lui 2008, economia Canadei s-a confruntat cu trei trimestre consecutive de scădere economică. În 2009, PIB-ul ţării va scădea cu 2,3%, dar va creşte cu 3, respectiv 3,5% în 2010 şi 2011.
ANALIZĂ
Veşti bune: Europa