Îţi este dificil sau chiar imposibil să relaţionezi în adevăratul sens al cuvântului cu persoanele din jurul tău? Poate fi vorba de un handicap emoţional generat de o experienţă din trecut, pe care n-ai reuşit să o depăşeşti. De cele mai multe ori, cauzele răcelii în relaţiile cu ceilalţi sunt legate de unele întâmplări trăite în copilărie sau în adolescenţă ori de unele situaţii recente, care ţi-au dezechilibrat balanţa afectivă.
Cu cât experienţa respectivă a fost mai traumatizantă, cu atât mai greu îţi va fi acum să o dai uitării. Pentru a nu rămâne cu un handicap emoţional, întoarce-te spre tine, unde vei găsi cele mai bune modalităţi de a depăşi experienţele trecutului.
Dozează-ţi încrederea în tine
Majoritatea trăirilor din prezent se raportează la perioada copilăriei. Astfel, dacă atunci nu ai reuşit să te integrezi niciunui grup de prieteni, de exemplu, există posibilitatea ca acest eşec să te urmărească şi la maturitate. Poate că timiditatea este cea care ţi-a pus bariere în calea stabilirii şi menţinerii relaţiilor afective.
Tot neîncrederea în forţele proprii te-a „urmărit” probabil şi în adolescenţă. Nu lăsa aceste amintiri să te marcheze şi în prezent. Concentrează-te asupra lucrurilor care îţi redau încrederea în tine şi implică-te în activităţi care te pun în valoare pentru a depăşi blocajele emoţionale.
Obstacol
Timiditatea excesivă poate crea dificultăţi de integrare în societate.
Conştientizează-ţi emoţiile
Notează-ţi într-un jurnal tot ceea ce consideri că este relevant în legătură cu sentimentele tale. Nu-ţi nega emoţiile: acceptă-le şi încearcă să înţelegi ce le-a provocat. De exemplu, dacă te întrebi de ce nu ţi-ai găsit încă sufletul pereche, s-ar putea ca acest lucru să fie asociat cu un handicap emoţional pe care încă nu l-ai c