Fostul preşedinte rus, redevenit premier, sărbătoreşte mâine un deceniu la putere în care a conturat destinul Rusiei postsovietice. În august 1999, când a fost numit premier de către Boris Elţîn, Putin era necunoscut în Rusia, cu atât mai puţin în străinătate. Citiţi şi:
VIDEO FOTO Macho-ul Rusiei, Vladimir Putin, la bustul gol în SiberiaSă râdem cu liderii lumii: Obama, Putin, Sarkozy şi Merkel în benzi şi desene animateVladimir Putin „se antrenează“ pentru Kremlin
„Pe 9 august 1999, preşedintele de atunci, Boris Elţân a făcut probabil, cea mai mare greşeală din cariera sa politică: l-a numit premier pe Vladimir Putin“, scrie „Moscow Times“.
Elţân i-a acordat şi sprijinul său la alegerile prezidenţiale din 2000. Analistul Peter Zeihan, de la Stratfor, se declară „uşor surprins“ de faptul că Putin a rezistat atât de mult la putere într-o ţară greu de condus, în care nu mulţi lideri trec testul Kremlinului.
Atuul: serviciile secrete
Potrivit Stratfor, Putin a rezistat la putere, datorită unui atu: nu era nici birocrat, nici tehnocrat, nici politician, era agent KGB.
Acest lucru i-a permis să folosească versiunile moderne ale instituţiilor care au dat stabilitate Rusiei – serviciile secrete – şi să le plaseze în miezul noului său regim.
Cea mai mare parte a celor care deţin în prezent funcţii de conducere la Kremlin şi aproape toţi cei care formează cercul de apropiaţi ai lui Putin, au fost profund implicaţi în aparatul de securitate sovietic.
Un documentar despre condiţiile in care Putin a venit la putere:
„Bilanţ deplorabil“
„Cu Putin la putere, Rusia a pierdut oportunitatea de a utiliza o lungă perioadă de preţuri mari ale petrolului pentru a moderniza ţara politic şi economic“, scrie analistul Yevgeny Kiselyov, în „