Croitoresele de la „Antica Sartoria Rom“ sunt femei de origine rromă din România. Singurul atelier cu croitorese ţigănci românce are mare căutare la Roma. „Cooperativa“ are succes datorită calităţii materialelor şi preţurilor mici. Atelierul de croitorie a fost încropit la Roma, în 1997, de 15 ţigănci românce, care locuiau sub un pod, la ieşirea din Roma.
Ele aveau nevoie de un serviciu care să nu necesite cursuri de pregătire sau care să le îndepărteze de copii. Croitoria, meserie tradiţională, părea cea mai bună soluţie pentru a câştiga un ban cinstit.
Grupul de ţigănci a fost ajutat de o italiancă inimoasă, Alessandra Carmen Rocco, care le-a scris proiectele prin care au câştigat o finanţare de la autorităţi pentru cumpărarea unor maşini de cusut. Aşa au început să vândă hainele la magazinele din Roma.
Marcă înregistrată
Toate broderiile creaţiilor sunt executate manual
Vestea despre măiestria lor a ajuns până la Romeo Gigli, un cunoscut stilist italian, care le-a invitat să organizeze o paradă cu hainele croite. Fustele colorate sau corsetele cu paiete lucrate de mână au fost prezentate în faţa publicului select al spectacolelor de „Alta Moda“, la Roma.
În 2006, au reuşit să înregistreze marca „Antica Sartoria Rom“ şi astfel s-a născut cooperativa care funcţionează şi în prezent. Între timp, ţigăncile au primit un sediu din partea primăriei Romei pentru seriozitatea de care au dat dovadă în toţi aceşti ani.
Se mulţumesc cu bani puţini
Ele nu căştigă mai mult de 500 de euro pe lună, dar au un contract de muncă şi reuşesc să-şi întreţină familiile. Croitoresele îşi inspiră creaţiile din arta secolului al XVIII-lea, pentru că intră în concordanţă cu stilul lor de viaţă. Ele locuiesc în tabere fără apă sau electricitate, fără baie sau drumuri asfalt