Ştefan Popescu este membru fondator al Asociaţiei Pescarilor Sportivi din judeţul Alba, înfiinţată în anul 2005. În anul 2006 a avut iniţiativa creării Federaţiei Naţionale a Pescarilor Sportivi din România, care are afiliate 30 de asociaţii ale pescarilor din toată ţara. Cu toate că acţiunile îl contrazic, Ştefan Popescu spune că nu este pasionat de pescuit. Afirmă că este mai interesat de protejarea resurselor acvatice vii, care exploatate la modul corect pot aduce beneficii însemnate României.
„Am foarte puţin timp de pescuit. Mie îmi place să gândesc proiecte. România are resurse acvatice foarte mari, 78.905 kilometri de râuri”, a spus albaiulianul.
Campanie de informare
Ştefan Popescu, care cunoaşte bine datele legate de posibilităţile de pescuit la nivel naţional este, cel puţin, la fel de bine informat despre oportunităţile din Alba.
„În judeţ sunt 930 de kilometri de râuri cu potenţial salmonicol, adică râuri cu păstrăv sau lipan. De asemenea sunt 1.300 de kilometri de ape de şes în care se poate pescui crap, caras sau clean”, a spus Ştefan Popescu. El este de părere că aceste resurse trebuie folosite inteligent.
„Cel mai mare deserviciu îl fac braconierii. Asociaţia din Alba a făcut o campanie de conştientizare, în care a împărţit 20.000 de pliante, prin care dorea informeze despre nevoia de protejare a râurilor. Trebuie să se înţeleagă faptul că România, statul, ar putea avea foarte mult de câştigat”, a afirmat Ştefan Popescu.
Acesta a adăugat că beneficiile financiare pot veni din plata pentru eliberarea permisului şi autorizaţia de pescuit şi de asemenea din organizarea concursurilor de pescuit sportiv.
Proiecte ambiţioase
Albaiulianul, care vede în potenţialul piscicol al judeţului diverse oportunităţi de dezvoltare durabilă, a demarat mai