Lumea culturală este îndurerată după ce, ieri, Tatiana Stepa s-a stins din viaţă Cea de-a opta ediţie a Festivalului Naţional de Folk şi Baladă Poarta Sărutului va debuta în această seară cu o excursie în Poiana lui Mihai. Potrivit omului de cultură Viorel Gârbaciu, vizita în Poiană are ca scop „încercarea de reabilitare a comportamentului militant faţă de folkul românesc“.
În această după-amiază doritorii vor urca la Poiana lui Mihai, unde vor avea loc proiecţii de filme istorice şi se va face foc de tabără. Ziua de duminică va fi cea mai importantă, astfel că, după alocuţiunile de deschidere rostite de primarul comunei Schela, Aristide Şerbănescu, se va desfăşura şi un spectacol de poezie şi cântec.
Toate evenimentele organizate în cadrul acestui festival sunt dedicate Tatianei Stepa. „Ne-a fost oaspete cu fiecare ocazie în care cultura gorjeană a mişcat ceva, nu am avut un festival la care să nu ne sprijine. A fost o voce pe care mulţi o vor regreta, iar chitarele folkiştilor din România o vor jeli multă vreme“, a declarat îndurerat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.
Nume mari pe scena din oraşul lui Brâncuşi
Nume sonore ale folkului românesc vor urca, şi în acest an, pe scena Festivalului de Muzică Folk şi Baladă din Târgu-Jiu. Lista vedetelor care vor concerta pentru târgujieni în cele două zile de festival este una destul de bogată. Astfel Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Dinu Olăraşu, Emeric Imre, Cristi Buică, Dan Vană, Andrei Ivaniţchi, Adi Sărmăşan şi alţii vor oferi un real spectacol, în partea a doua a fiecărei seri. Ca de fiecare dată, însă, prima parte va fi alocată tinerelor talente care participă la concurs. Juriul va fi format din specialişti şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate.
Pittiş, plâns acum doi ani