Dacă locuiţi într-o zonă cu teren accidendat şi sol pietros, vă puteţi inspira din acest proiect pentru a vă revigora grădina sau pentru a reface amenajarea de la zero. Colectaţi materialele potrivite şi plantele şi... spor la treabă!
Acei dintre dumneavoastră care obişnuiesc să-şi petreacă vacanţele la Mediterana au văzut probabil adesea grădini ca cele din imaginile alăturate. Ele sunt răspândite din Slovenia şi Croaţia până în Creta şi din Turcia până în Franţa. Este o combinaţie de grădină de piatră şi straturi nepretenţioase, ocazional combinate cu plante aromatice. Este, după cum vedeţi, o grădină expusă din plin la soare, cu sol care are în componenţă nisip şi pietriş şi în care elementul decorativ principal este... piatra, mai puţin plantele.
O GRĂDINĂ MICĂ...
Un designer sloven pe nume Borut Benedejcic a propus acest proiect de grădină în concursul organizat de Hampton Court Flower Show, care tocmai s-a încheiat în Marea Britanie. El a câştigat şi premiul oferit pentru proiecte de grădini mici, pentru felul cum a reuşit să obţină o grădină plăcută care se autosusţine ca şi consum de apă, cu buget mic, bazată pe tradiţiile din ţara sa.
Pe o suprafaţă de numai câţiva metri pătraţi Benedejcic a reuşit să combine o mulţime de elemente, dar să păstreze în acelaşi timp aspectul general simplu.
... DAR PLINĂ DE FARMEC
Intrarea în grădină se face printr-o poartă mare din lemn, cu arcadă, amplasată într-un zid înalt şi compact. Asemănător dacă vreţi cu porţile din zona Sibiului. Localitatea din grădinile căreia s-a inspirat designerul se cheamă Pepa şi este populată de fermieri şi pietrari. Aşa că predomină piatra, atât la pavaj, la zidurile casei, la gardul scund care dă spre grădina de legume.
Fântâna, masa şi banca pentru odihnă sunt făcute şi ele tot din piatră. Pergola este din lemn nefin