1. Rezultatul - nedecis, inca - al alegerilor din Basarabia se apropie de final. Care credeti ca ar fi, din punctul de vedere al Romaniei, cea mai buna formula politica peste Prut?
- Cum nu avem o strategie clara in privinta relatiilor cu Republica Moldova, nu stim care este punctul de vedere oficial asupra unei solutii politice optime la Chisinau. De altfel, variantele posibile din punct de vedere teoretic sunt doua: fie unul din partidele numite democratice dezerteaza si se aliaza cu comunistii lui Voronin, fie cele patru partide - Liberal, Democrat-Liberal, Democrat si Alianta Moldova Noastra - se unesc pentru a forma o majoritate parlamentara care sa sustina un nou guvern. Practic, se pare ca ne indreptam spre aceasta din urma solutie, care este logica din punct de vedere politic: daca s-ar alia cu PCRM, oricare din aceste patru partide ar intra intr-o alianta asimetrica, in care ar fi un partener neinsemnat, usor de dominat de catre comunisti, iar la urmatoarele alegeri ar disparea de pe scena politica, asa cum este pe cale sa dispara acum PPCD, partidul lui Iurie Rosca, in care ne pusesem atatea sperante in anii 1990.
Putem anticipa ca o alianta a partidelor "democratice" ar avea o relatie mult mai civilizata cu Romania decat un guvern dominat de comunistii lui Vladimir Voronin, dar la poduri de flori nu este cazul sa ne asteptam. Un rol crucial in configurarea noilor relatii de putere il are fostul comunist Marian Lupu, liderul proaspat creatului PD. Fara el nu se poate face nici o alianta si numai el poate atrage, nu numai cei opt dezertori din PCRM, necesari pentru alegerea unui nou presedinte, ci poate chiar mai multi parlamentari comunisti oportunisti, dornici sa participe la putere. Tot el este singurul care ar putea negocia cu Voronin o retragere pasnica a acestuia, eventual in schimbul imunitatii personale. Or, Marian Lupu a fost mai de