Aflaţi din „Adevărul de Seară” cum poţi să-ţi faci asigurare la stat pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. Cei care sunt angajaţi fără carte de muncă pot să plătească singuri contribuţia la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Orădenii care muncesc, dar nu au carte de muncă, fie că muncesc la negru sau sunt doar cu o formă de colaborare, caz în care angajatorul nu plăteşte contribuţia către CAS, pot să-şi facă singuri asigurare medicală, la stat. Trebuie menţionat că beneficiază de asigurare medicală, gratuită, elevii şi studenţii, persoanele cu handicap, persoanele aflate în concediul de creştere a copilului, şomerii, pensionarii şi cei care primesc ajutor social. De asemenea, în această categorie mai intră şi gravidele.
„Dacă viitoarea mamă nu a fost angajată şi nu a plătit contribuţia la CAS va beneficia de servicii medicale gratuite până după naştere. Nu putem să trimitem o femeie gravidă acasă doar pentru că nu este asigurată”, spune Oana Giurcă, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor.
Totodată, persoanele grav bolnave beneficiază şi ele de tratament gratuit, în cazul în care acestea prezintă dovada că din cauza problemelor de sănătate nu pot să muncească şi nu au niciun fel de venit. „Pentru bolnavii cu afecţiuni grave incluse în programele naţionale de sănătate, cum ar fi bolnavii de cancer, de exemplu, statul asigură tratament gratuit până la vindecare. Acesta include chiar şi consiliere psihologică”, spune reprezentantul CAS Bihor.
Cum se face asigurarea
Pentru a beneficia de tratamentul gratuit, aceştia trebuie să prezinte o adeverinţă de la medicul curant şi o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte resurse. Persoanele care nu se încadrează în niciuna din categoriile menţionate mai sus şi doresc să aibă o asigurare medica