„Adevărul de Seară” încheie astăzi serialul dedicat muzeelor mai puţin cunoscute din judeţ. Muzeele mai puţin cunoscute din judeţ sunt vizitate mai degrabă întâmplător de turişti, în vreme ce clujenii le ocolesc de ani buni.
Vreme de două luni, „Adevărul de Seară” v-a prezentat instituţiile muzeale mai puţin cunoscute ale judeţului: Muzeul Zoologic şi Vivariul, Muzeul de Paleontologie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Botanic, Muzeul Universităţii, Muzeul Farmaciei, Muzeul Apei, Muzeul de Speologie, Muzeul Arhiepiscopiei, Muzeul Sătesc din Iclod, Muzeul Militar din Dej şi Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea.
Un tur al muzeelor uitate ale Clujului nu ar dura mai mult de câteva zile. De la muzeul militar din Dej, până la cel dedicat memoriei lui Octavian Goga, de la Ciucea, fiecare oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea exponate unicat, dar şi de a rămâne cu nenumărate amintiri.
Război şi exponate de la începutul lumii
Chiar în centrul Dejului, te poţi trezi în mijlocul unui câmp de luptă. La intrarea în muzeul militar, te întâmpină ţeava unui tanc T-34, folosit în Al Doilea Război Mondial, iar în interior poţi vedea obiecte specific militare din patrimoniul naţional, în proporţie de 90% originale, fotoexponate care te introduc imediat în lumea războaielor sau drapelele de luptă ale tuturor unităţilor militare din Dej. Venind spre Cluj, merită să te opreşti la Iclod, la singurul muzeu sătesc din judeţ, cel de Etnologie-Arheologie-Istorie. În muzeul „păstorit” de profesorul de istorie Aurel Bulbuc şi găzduit de o casă datând din vremea regelui Matei Corvin, poţi admira obiecte din paleolitic, prima epocă din istoria omenirii, găsite chiar pe raza comunei.
Domeniul lui Goga
Şi extremitatea nord-vestică a judeţului îţi oferă oportunitatea de a petrece câteva ore bune într-un muzeu, cel de la Ciucea dedicat