De formaţie muzician, ieşeanul a devenit unul dintre cei mai buni meteorologi din Moldova. Rapoartele lui îi informează zilnic pe botoşăneni despre starea vremii.
De vreo cinci decenii, norii sunt o constantă în viaţa lui Costică Căluţu. O jumătate din viaţă a petrecut-o cu capul în nori, artist fiind, iar altă jumătate i-a studiat în calitate de meteorolog.
Născut în localitatea ieşeană Dobrovăţ, bărbatul a urmat cursurile Liceului de Muzică şi Artă Plastică din Iaşi. Fire sensibilă de artist, acesta a studiat mai bine de un deceniu cornul. A vrut chiar să urmeze Conservatorul, dar concurenţa era atât de mare încât a renunţat. Destinul şi dragostea l-au adus prin anii ’80 la Botoşani, unde s-a şi căsătorit, ocazie cu care Costică Căluţu a revenit cu picioarele pe pământ.
A înţeles imediat că arta nu ţine de foame şi nu te ajută să îţi întreţii familia, aşa că s-a orientat spre ştiinţă. „Un prieten mi-a spus că se caută un meteorolog la staţie şi m-a sfătuit să mă înscriu, că tot mi-am petrecut viaţa cu capul prin nori. M-am prezentat la concurs şi am devenit meteorolog“, a spus Costică Căluţu. Timp de doi ani a urmat cursurile Direcţiei Ape Prut Iaşi, unde s-a iniţiat în tainele meteorologiei. Aşa a aflat că sunt zece tipuri de nori, iar schimbările atmosferice l-au fascinat.
Au urmat ani de studiu în care Costică Căluţu s-a perfecţionat de multe ori ca autodidact. „Când trebuia să trimit prognoza, mergeam cu atlasul internaţional al norilor după mine. Mă uitam când la hartă, când la cer ca să văd ce schimbări s-au produs“, mărturiseşte meteorologul.
Informaţii precise cu mijloace rudimentare
Dacă acum tehnologia uşurează munca meterologilor prin conectarea staţiei direct la internet şi informaţiile sunt primite prin satelit, pe vremuri stabilirea prognozei se făcea cu ajutorul giruetei, un dispoziti