G20, G14, G8, G6, G5, G2, G3. Aritmetica tarilor care stabilesc ordinea mondiala devine usor complicata cu atatea grupuri. Nimic nu e simplu, totul este complicat in aceste cluburi exclusiviste ale tarilor bogate sau mai putin bogate care iau decizii pentru intreaga lume.
Toate summit-urile ce au avut loc anul acesta au incercat sa gaseasca solutii la cea mai grava criza economica dupa anii '30, iar numarul lor nu a fost deloc mic! Va ofer un exemplu greu de digerat: in cateva zile in care liderii G8 discuta despre foamete si criza economica, in lume mor 75.000 de copii in intreaga lume. La ce bun atatea grupuri de decizii?
In prezent, e tot mai greu sa iei decizii cu atatea centre de putere. Ori, pentru a face fata noilor realitati sociale si economice este nevoie de noi grupuri de decizie.
In prezent, numarul mare de grupuri de decizie la nivel mondial si componenta lor creeaza confuzie si mai mult complica luarea unor masuri urgente.
De aceea, au venit propuneri in ultima vreme, inclusiv de la presedintele SUA Barack Obama ca G8 - format din Statele Unite, Japonia, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Rusia - sa se deschida catre economiile emergente. Asta pentru ca influenta G8 este pusa sub semnul intrebarii de ridicarea unor noi puteri, precum China.
De altfel, G8 este un club exclusivist, format in anii '70, dupa socurile petroliere, pentru a coordona mai bine politicile economice ale tarilor democratice si industrializate, este subminat de economiile emergente, precum China, Brazilia si India.
La ultimul summit G8, care a avut loc la Aquila, marii lideri ai lumii au cazut de acord ca pe viitor problemele internationale trebuie dezbatute in alte conditii, la masa cu alte tari.
Presedintele brazilian Lula si cel francez, Nicholas Sarkozy, au propus ca G8, G5 si G6