Nu mai sunt de mult nişte delicatese greu de procurat şi, cu toate acestea, mulţi dintre noi nu le includem în dieta zilnică. Însă în acest fel ne lipsim de cele mai importante surse de vitamina B6, B12 şi de vitamina E. Studiile au scos la iveală că avem un risc cu 90 la sută mai mic de a suferi de o boală de inimă dacă mâncăm fructe de mare de cel puţin trei ori pe săptămână.
Aceasta deoarece, la fel ca peştele, sunt bogate în acizi graşi omega 3, care împiedică depunerea grăsimilor pe vasele sanguine.
Previn afecţiunile oculare
Degenerescenţa maculară, principala cauză de orbire în rândul persoanelor de vârsta a treia, ar putea fi prevenită prin consumarea unei porţii de stridii de cel puţin două ori pe săptămână. Acestea conţin zinc, care împiedică pierderea progresivă a vederii. Potrivit specialiştilor, patru-cinci stridii reprezintă de cinci ori doza zilnică recomandată (DZR) de zinc.
De asemenea, stridiile sunt o sursă excelentă de vitamina E, care ajută la menţinerea acuităţii vizuale. Un alt element care se găseşte în stridii este seleniul care, alături de zinc, previne căderea părului şi apariţia mătreţii. Specialiştii ne recomandă să le consumăm crude, deoarece, prin fierbere, pierd din proprietăţile nutritive.
Protejează de cancer
Seleniul se regăseşte în cantităţi semnificative şi în homari, midii, creveţi, calamari şi în sepii. Acest mineral are rol de antioxidant şi protejează împotriva bolilor cardiace şi cancerului de prostată.
De aceea, bărbaţii de peste 40 de ani ar trebui să introducă fructele de mare în alimentaţie măcar o dată pe săptămână.
Combat oboseala
Stările de somnolenţă din timpul zilei, scăderea bruscă în greutate sau tulburările digestive sunt semne care ne dau de ştire că organismul are o carenţă de vita