Fosta Opoziţie din Parlamentul Republicii Moldova e dispusă la un dialog cu Partidul Comuniştilor, dar nu şi la o colaborare cu acesta. Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Alianţei Moldova Noastră şi Partidului Democrat au avut o nouă rundă de discuţii privind formarea unei coaliţii.
Fosta Opoziţie din Parlamentul Republicii Moldova e dispusă la un dialog cu Partidul Comuniştilor, dar nu şi la o colaborare cu acesta.
Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Alianţei Moldova Noastră şi Partidului Democrat au avut o nouă rundă de discuţii privind formarea unei coaliţii.
Cei patru lideri, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Urechean şi Marian Lupu au respins zvonurile potrivit cărora formarea coaliţiei democratice de guvernare ar fi în pericol. Ei sunt siguri că vor reuşi să creeze o coaliţie funcţională.
"Coaliţia va fi creată şi va fi o coaliţie sănătoasă, care va asigura o guvernare democratică", spune preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.
Referindu-se la o posibilă colaborare cu comuniştii, el afirmă că va fi necesar un dialog, "care să asigure un transfer civilizat de putere", dar că nu vor colabora în nici un fel cu PCRM.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova spunea recent că ar putea susţine o candidatură înaintată de coaliţie la funcţia de şef al statului. "Urmează să vedem cât de corelată este această declaraţie cu acţiunile lor", spune Vlad Filat.
Comuniştii au 48 de mandate în noul Parlament de la Chişinău, iar fosta Opoziţie, 53. PCRM nu poate forma deci o majoritate în Parlament şi implicit Guvernul.
De partea ei, Opoziţia poate forma Guvernul, dar nu va putea desemna un nou preşedinte al Republicii Moldova, într-o ţară în care şeful statului este ales de către Parlament.
Întrebat dacă vor reuşi să atragă cel puţin opt deputaţi