Din cauza alimentelor alterate numeroşi pacienţi fac enterocolită. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Spitalele de Boli Infecţioase din Bucureşti şi din ţară sunt asalatate de pacienţi cu enterocolite. „Începând din luna iunie, am tot avut astfel de cazuri. Sute de pacienţi pe lună”, precizează medicul Emanoil Ceauşu, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Capitală.
Medicii spun că numărul cazurilor ar putea fi chiar mai mare, având în vedere că în spatele unui caz diagnosticat se ascund alte cinci nedepistate. En terocolitele sunt afecţiuni digestive care se manifestă prin diaree, vărsături, febră, greaţă, frisoane, stare generală proastă. Acestea pot fi de terminate de infecţii diverse, cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziţi. „Clienţii” vin mai ales din vacanţe cu enterocolite.
Evitaţi îngheţata şi mâncarea chinezească
La Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, majoritatea bolnavilor au fost copii, unii chiar cu forme severe, care au necesitat internarea în Terapie intensivă. „Aproape 10% din cazuri vin cu deshidratări puternice, deoarece părinţii nu îi aduc la timp la medic ori îi tratează exact pe dos faţă de cum ar trebui”, spune Monica Luminos, medic primar boli infecţioase de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Medicii spun că se aşteptau la un număr mare de cazuri, deoarece în fiecare an sunt probleme, mai ales în această perioadă a concediilor.
„Micuţii fac astfel de afecţiuni în tabere, în campusuri, în destinaţiile de vacanţă, în general”, adaugă medicul primar boli infecţioase Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutul „Matei Balş”. În plus, şi temperaturile ridicate favorizează apariţia unor astfel de infecţii. „E o perioadă de vacanţă în care se consumă şi multe creme, multe produse de patiserie şi cofetărie”, adaugă dr. Gheorghe Enache, de la Spitalul „Victor Babeş’’. @N_P