Proprietarii de cabane din Bucovina înregis-trează încasări cu aproape 50% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Operatorii ocupă doar 60% din capacitatea de cazare.
Dacă acum trei ani obiectivele turistice din judeţul Suceava erau în topul celor mai „vânate“ destinaţii de vacanţă din ţară, în 2009 operatorii de turism locali se plâng de o lipsă acută de cereri.
Şoselele reparate recent nu au atras turiştii
„Cererile care vin din partea agenţiilor de turism partenere din ţară şi din străinătate au scăzut mult. În anii trecuţi, pentru hotelurile şi pensiunile administrate de noi, gradul de ocupare era de 100%, chiar de la începutul lunii iunie. Acum reuşim să acoperim cu greu 60% din totalul aceloraşi locuri“, explică Andreea Iacoban, agent de turism.
Tot ea spune că din datele oferite în acest an de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava reiese că anul acesta s-au închis şase din cele 65 de pensiuni care activează pe raza municipiului Suceava, în urma stării de insolvabilitate. Operatorii de turism sperau ca numărul vizitatorilor să crească semnificativ anul acesta datorită refacerii infrastructurii rutiere, mai precis prin reabilitarea „şoselei-problemă“ DN 17, Suceava – Vatra Dornei. „În anii trecuţi eram nemulţumiţi de starea drumurilor naţionale şi europene. Anul acesta, criza economică ne-a luat prin surprindere”, explică Iacoban.
Chiar şi locuitorii oraşului Suceava erau obişnuiţi să se întâlnească cu turiştii aproape la fiecare colţ de stradă. „În anii trecuţi era plin de turişti, îi vedeai cu rucsacele în spate. În vara asta abia am văzut câţiva turişti. Nu ştiu ce se întâmplă, probabil că situaţia aceasta este cauzată de criza financiară“, povesteşte Georgeta Mihu, vânzatoare la un magazin din oraş. Sucevenii consideră că proasta infrastructură din zonă, dar şi criza financia