Horticultorii susţin că de la ei ar putea veni salvarea şi revigorarea zonelor de deal din judeţ. Un grup de 16 tineri care au muncit mai mulţi ani în Italia şi Spania au concesionat câteva zeci de hectare de teren pe dealul din Arădeag şi au pus pe picioare o fermă horticolă model. Ferma s-a dezvoltat rapid în urma accesării de fonduri prin programul „Fermierul”, fiind considerată una dintre cele mai mari din ţară. Livada de piersici şi nectarine de la Arăneag a dat deja roade în acest an. „Avem un sistem de irigaţii propriu pe care l-am amenajat noi, construind un baraj unde se acumulează apă din torenţi.
Apa este secretul succesului în pomicultură şi legumicultură”, a susţinut Nicolae Şirian, unul dintre asociaţii fermei de la Arăneag.
Conducerea Consiliului Judeţean a ales plantaţia pentru a organiza „Ziua Fermei Horticole”. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad au precizat că vor sprijini fermierii pentru că de la ei vine salvarea atât pe timp de criză, dar şi revigorarea zonelor de deal. „Trebuie revăzut conceptul de irigaţii şi cel al sistemelor de irigaţii. Acesta este necesar nu doar la câmpie, ci şi în zonele de colină şi cele de podiş pentru ca fermierii să se poată dezvolta.
De asemenea, avem în vedere şi modernizarea drumurilor pentru a atrage întreprinzătorii mici şi mijlocii, care să prelucreze produsele fermierilor şi să le transforme în compoturi, dulceţuri”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Expoziţie de produse tradiţionale
Ziua Fermei Horticole le-a oferit prilejul celor peste 500 de vizitatori care au venit la Arăneag să guste din produsele şi preparatele tradiţionale. Astfel, salamul de Nădlac, pita de Pecica, răchişele (plăcintă cu varză, dovleac, brânză) de Şepreuş, brânzeturile de Şofronea şi produsele apicole de la Miniş sunt doar câteva dintr