Pe 22 iulie, anul acesta, doua miliarde de oameni au vazut cea mai lunga eclipsa a secolului
Eclipsele totale de soare sunt cele mai spectaculoase evenimente astronomice pe care le putem vedea cu ochiul liber. In plina zi, intunericul se asterne repede. Cocosii canta, gainile se duc la culcare, cainii latra, si un vant puternic se face simtit din cauza schimbarilor bruste de temperatura care se produc atunci cand soarele dispare. Daca cerul e senin, apar stele, desi lumina ramane treaza la orizont. In jurul discului solar acoperit de luna, zvacnesc flacari, imagini fantastice, parca nascute din povesti.
In vara anului 1999, o eclipsa totala de soare a avut loc de-a lungul unei benzi geografice care a traversat Romania. Din pacate, cerul a fost noros in unele zone, asa ca nu toti romanii s-au bucurat de spectacol. S-a nimerit sa fiu atunci in trecere printr-un sat unguresc, nu departe de frontiera romana, in drum spre Germania. La momentul culminant, am oprit masina pe marginea drumului si m-am dat jos ca sa gust evenimentul din plin. Norii s-au jucat cu mine, insa m-au lasat sa privesc episodul final, pe care nu-l voi uita niciodata.
De curand, pe 22 iulie 2009, aproape doua miliarde de oameni din Asia au avut sansa sa vada cea mai lunga eclipsa a acestui secol, al carei interval de totalitate a durat 6 minute si 39 de secunde, nu mult sub maximul de aproximativ 8 minute, care poate fi atins. (Urmatoarea eclipsa totala, mai lunga decat cea de pe 22 iulie, va avea loc in iunie 2132). In realitate, doar cateva milioane de oameni au vazut faza totala, care a trecut prin India, Nepal, Burma, Bangladesh, Bhutan, China, Japonia si o parte a Oceanului Pacific. Cei mai multi au fost nevoiti sa se multumeasca cu faze partiale, si nu toti cei care s-au aflat in banda de totalitate au avut cer senin. Dar este pentru prima oara in istorie cand atati