În interiorul clădirii vor fi amenajate două lifturi, o terasă, iar podul va fi mansardat. Lucrările de modernizare vor costa 10 milioane de euro.
Muzeul de Istorie va fi restaurat, consolidat şi extins, lucrările fiind evaluate la 10 milioane de euro. Din această sumă, 7 milioane sunt destinate proiectării şi construcţiei. „Banii provin din două surse: Ministerul Lucrărilor Publice şi fonduri europene, iar lucrările ar trebui să înceapă cel târziu la jumătatea anului viitor”, a declarat Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina.
Modernizare din temelii
Clădirea, construită în stil neoclasic în 1903, este opera lui Julius Bochner. Atunci a funcţionat ca sediu al Căpităniei Districtuale din Ducatul Bucovinei, ca în perioada interbelică să fie sediul Prefecturii Judeţului Suceava. Planurile de reabilitarea şi modernizare prevăd o serie de modificări structurale, mai ales că vor fi amenajate şi două lifturi pentru persoane.
„La subsol va funcţiona Camera Tezaur, cu cele mai valoroase piese din colecţiile muzeului, câteva ateliere de lucru, depozitele tehnice şi sistemul de ventilaţie”, a completat Emil Ursu. La parter vor exista o sală de conferinţe cu 150 de locuri, una de lectură şi alta destinată activităţilor culturale pentru copii, care va avea şi o scenă pentru spectacole. Tot la parter va fi situat serviciul de monitorizare şi pază, plus biblioteca şi depozitul de carte.
Cafetărie la mansardă
La etaj se vor menţine sălile cu expoziţiile permanente, între care va rămâne un reper reconstituirea Sălii Tronului de la Cetatea Sucevei. „Noutatea de la etaj o va constitui o sală media, cu toate dotările necesare”, a adăugat directorul Complexului Muzeal Bucovina. Podul clădirii va fi mansardat, va avea luminatoare şi aici se vor găsi toate birourile, de la cel al conducerii, până la biroul de monitorizare UNESCO, sălile