O nouă specie de vegetarieni s-a inventat. Unde în altă parte decât în America? Li s-a găsit şi o denumire care combină cele două constante principale din regimul lor alimentar şi de viaţă: flexibilitatea şi vegetarianismul. Faceţi cunoştinţă cu "flexitarienii", vegetarienii care consumă, ocazional, şi carne.
Vegetarienii care includ carnea în meniu sunt o nouă găselniţă în materie de nutriţie. Pentru ei, expresia "hainele de friptură" s-ar reactualiza. Aşa cum la masa unora dintre români bucata de carne este un eveniment, o excepţie de la regimul obişnuit, care necesită şi o ţinută adecvată, demnă de "masa de duminică", şi pentru adepţii acestei diete carnea este ceva ocazional. Desigur, din cu totul alte motive.
În Statele Unite li se spune "flexitarieni", pentru că sunt nişte vegetarieni flexibili care se abat când şi când de la regula fundamentală a regimului de viaţă fără carne. Dieta lor, considerată un sacrilegiu de către vegetarienii "pur-sânge", ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru cei care doresc să trăiască şi să mănânce sănătos.
Apărută iniţial în SUA, această modă în materie de nutriţie începe să se extindă şi în Europa. Numai în Marea Britanie există 4,2 milioane de persoane care se consideră semivegetariene, potrivit datelor publicate în The Times. Aceşti "flexitarieni" nu ronţăie toată ziua coaste la grătar, dar se delectează, când şi când, cu câte un piept de pui bine rumenit sau cu câteva felii de şunculiţă afumată.
O dietă mai săracă în produse de origine animală înseamnă mai puţine grăsimi saturate. Aportul de proteine e asigurat din surse alternative, ca de pildă tofu. O astfel de dietă mai înseamnă, automat, mai puţine produse de fastfood şi tot mai rare gustărele bogate în calorii şi nesănătoase.
FRUMOŞI ŞI SĂNĂTOŞI
Cel mai vegetarian - dacă poate fi numit astfel -