Teofil Stanciu a deschis cel mai nou anticariat din Oradea. Absolvent de filologie, cumpără și vinde cărți, pentru a le salva și lăsa să trăiască mai mult prin cititori.
A învăţat să citească încă de pe la cinci ani şi continuă să-i placă această deprindere. De atunci a avut perioade în care a citit de bună voie şi altele când a citit de nevoie. A urmat literele, iar după absolvirea facultății a predat un an la Liceul Lucian Blaga. Din 2004 a lucrat la un anticariat împreună cu doi prieteni. „Un prieten iubitor de cărți a înființat un anticariat. Am lucrat împreună cu el aproape patru ani”, povestește el. În paralel a început să colaboreze cu o editură orădeană. „Traduc din engleză, editez și corectez beletristică și literatură religioasă”, explică el.
Bloging
Din 2006, Teofil Stanciu este blogger. „Am început blogul pentru elevii de la școală. Era o modalitate inedită de comunicare pentru cercul literar”, explică el. A constatat că-i place și l-a păstrat și după ce a renunțat la catedră. „Încerc să nu fac exhibiționism pe blog, ceea ce înseamnă că uneori mă autocenzurez”, spune el, convins că nu trebuie să pună totul pe tarabă. Primul lui blog are caracter general, iar al doilea este tematic și conține recenzii de carte. Mai are un blog, unul pentru anticariat.
Anticariat
După aproape doi ani de pauză, Teofil a hotărât să înființeze propriul anticariat. „La cărți mă pricep cât de cât. Îmi place între cărți”, spune el. A învățat să caute cărți și să aleagă cărțile care trec din bibliotecile scoase spre vânzare. „Am multe experiențe interesante cu cei care își vând bibliotecile”, spune el. A avut un client convins că pe banii obținuți pe cărți își va putea cumpăra o grasonieră, dar și cazuri de părinți iubitori de carte care au vândut biblioteca de ciudă că odraslele lor nu mai citesc, ci sunt definitive de ca