17 familii locuiesc în prezent în zona de risc a Câmpului I. Craterul format după prăbuşirea terenului din zonă se măreşte de la o oră la alta 70.000 de metri cubi de saramură au ieşit, ieri, până la ora 19.00 din craterul care s-a format în Câmpul I de sonde, în urma surpării tavanului cavernei. Saramura a fost deversată în lacul care s-a format în urma prăbuşirii Câmpului II. „Lacul s-a umplut şi de la ora 19.00 am început deversarea saramurii în Câmpurile III şi IV către Platforma Chimică“, a declarat pentru AdS Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. Localnicii din zonă care pot fi afectaţi de saramură erau, ieri, nemulţumiţi pentru că bunurile lor pot fi distruse. Lucrurile soţilor Hodorog au fost mutate, ieri, din calea saramurii la Tabăra Ocniţa.
„Se alege praful de toată munca noastră“
Familia Hodorog are casă mare cu şase camere. Deşi şi-au cărat toate bunurile din gospodărie, cei doi soţi îşi păzeau casa. „Am scos tot din casă. Nu mai avem nimic. De trei zile am tot cărat din bunuri. Găinile le-am dus la nişte rude, în oraş. Ne-au ajutat pompierii şi am dus mobila şi aparatura electrocasnică la adăpost la Tabăra Ocniţa. Am dus caii la socri, la Slătioara. Mai am doar câinele aici. Am venit acasă că ne e frică că ne sparg hoţii geamurile“, povesteşte Ion Hodorog.
Familia are de toate în grădină. „Am reuşit să scot cartofii. Dar am varză, morcov, fasole, şi o să treacă saramura peste ele. Avem via plină de struguri, la fel şi merii, şi piersicii. Se alege praful de toată munca noastră“, spune Gerhina. Cei doi soţi au primit la tabără apă şi câte un aperitiv. Ei nu sunt mulţumiţi de spaţiul pus la dispoziţie, pentru că e foarte mic. „Am pus o dormeză şi s-a umplut camera. Las casă cu şase camere să mă mut între patru pereţi“, ne explică Ion supărat. În urmă cu trei ani Exploatarea Minieră le-a dat oamenilor în