Dependenţă. Pentru a acoperi necesarul de bani, statul a împrumutat circa 12 miliarde de euro în primele şase luni, adică 66 de milioane de euro pe zi
În timp ce în vistieria statului ajung, lunar, din încasări, circa trei miliarde de euro, în medie, statul cheltuieşte circa 3,6 miliarde de euro. Astfel, din raportul venituri-cheltuieli din primele şase luni ale acestui an rezultă că statul, în cel mai bun caz, are nevoie anul acesta de cel puţin 7,2 miliarde de euro în plus pentru a susţine cheltuilile la care s-a angajat anul trecut în campania electorală.
Lovitura de graţie dată încasărilor nu a venit din partea mediului de afaceri, ci din partea populaţiei, care şi-a redus drastic consumul de bunuri şi servicii. Astfel, în timp ce încasările din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital, au scăzut cu numai 56 de milioane de euro în primul semestru faţă de perioada similară din 2008, banii veniţi din taxa pe valoare adăugată (TVA) au fost cu 754 de milioane de euro mai puţini decât în perioada precizată. O scădere importantă, de circa 300 de milioane de euro, s-a înregistrat şi la capitolul venituri nefiscale, cum ar fi sumele încasate de stat în contul amenzilor şi penalităţilor aplicate sau valorificarea bunurilor confiscate.
Criza a evitat însă capitolul „Cheltuieli”. Deşi, per total, veniturile statului sunt cu 5,1% mai mici decât anul trecut, aparatul bugetar a cheltuit în prima jumătate a acestui an cu 5,6% mai mult. Cea mai mare creştere a cheltuielilor, de aproape 1,4 miliarde de euro, se înregistrează la bugetul alocat asistenţei sociale, respectiv banii daţi pe pensii. Ea este urmată în top de cele 637 de milioane de euro în plus alocate salariilor bugetarilor.
La polul opus se află bugetul alocat investiţiilor, respectiv capitolul „Cheltuieli de capital”, care a fost cu 16% mai mic, respectiv de sub do