Padocul din Lunca Sucevei nu mai are locuri pentru patrupede, iar Primăria nu are altă soluţie decât să-i castreze şi să le dea drumul pe străzi.
Sucevenii vor trebui să se obişnuiască cu imaginea maidanezilor relaxaţi pe sub maşini sau traversând agale strada. Pentru că padocul din Lunca Sucevei este supraaglomerat, edilii au fost nevoiţi să ia o decizie radicală. Câinii vagabonzi vor fi în continuare strânşi de pe străzi, dar după ce vor fi castraţi vor fi lăsaţi în libertate. „Câinii fără stăpân adunaţi de hingheri nu vor mai fi ţinuţi în adăpostul din Lunca Sucevei, ci vor fi lăsaţi înapoi pe stradă după ce vor fi sterilizaţi şi deparazitaţi“, a declarat recent, viceprimarul Lucian Harşovschi.
Ajutorul aşteptat nu mai vine
În padoc sunt cazaţi, în prezent, peste 1.580 de câini. Legislaţia din România permite eutanasierea doar în cazul animalelor care suferă de boli grave. Patrupedele sănătoase trebuie îngrijite în padocuri până la sfârşitul vieţii sau pot fi donate iubitorilor de animale. Autorităţile locale se bazau în acest an şi pe ajutorul reprezentanţilor fundaţiei austriece Vier Pfoten (Patru Lăbuţe), dar în ultimul moment aceştia au anunţat că anul acesta vor derula o campanie de sterilizare a câinilor din Republica Moldova. „Cei de la Vier Pfoten nu pot să vină decât la anul. Noi ne-am pus mari aşteptări în această fundaţie, care ne-ar fi făcut sterilizări gratuite“, a recunoscut Harşovschi.
Nepăsare pedepsită cu închisoarea
Cetăţenii nu sunt încântaţi de reacţia şefilor oraşului. Oamenii cer măsuri ferme. „Poate-i sensibilizaţi pe edili să mai strângă din câinii vagabonzi. Mai bine să dispară, ca să nu mai fie atacaţi sau muşcaţi atâţia oameni”, ne-a scris suceveanul Mihai Rusu. În baza legii 205 din 2004 privind protecţia animalelor, care sancţionează dur abandonul câinilor, persoanele care se fac vinovate de aceste fapte ri