Producţia de vin din vestul ţării va fi una excelentă, anul acesta, aproape la fel ca cea de anul trecut. Căldura din această vară a fost benefică pentru viile din Banat. Până acum nu au existat motive de îngrijorare şi producătorii au preconizat o recoltă de aproximativ 6.000 de tone de struguri, numai la Recaş. Această cantitate promite mai bine de patru milioane şi jumătate de litri de vin. Producătorii speră ca şi vinul de anul acesta să fie unul la fel de bun ca cel de anul trecut, considerat cel mai bun an din ultimii 25 de ani.
„Condiţiile climaterice sunt favorabile unei producţii cu o bună acumulare de zaharuri şi arome, optime pentru vinurile roşii”, a spus Gheorghe Iova, directorul general al Cramelor Recaş. Temperaturile ridicate sunt responsabile şi pentru maturarea timpurie a strugurilor. De aceea, La Recaş, viile vor fi culese mai devreme decât de obicei. „Până acum, perioada de recoltare începea în 10 septembrie şi se termina în 15 octombrie. Anul acesta vom începe culesul viilor din 20 august”, a continuat Gheorghe Iova.
Vinul se vinde bine
Producătorii de vin de la Recaş stau liniştiţi pentru că vânzările merg bine. Cea mai mare cantitate de vin este produsă pentru piaţa internă. „Spre surprinderea noastră, vânzările nu au scăzut. Au crescut cu aproape opt la sută. Chiar şi exportul a crescut. Exportăm cam 25 la sută din producţie, pentru că vrem să ne păstrăm cota pe piaţa internă, a continuat Greorghe Iova. La crame, vânzările au crescut cu aproape 40 la sută în ultimele luni.
„În aprilie, mai, iunie, am avut vânzări mari”, a spus Cristina, vânzătoare. Pe piaţa din zonă, vinurile cele mai bine vândute sunt acelea care nu sunt nici dulci, nici seci. „Încă sunt preferate vinurile demi-dulci sau demi-seci. Însă, s-a observat o creştere a consumului de vin sec, spre deosebire de perioada ant