Oceanul Arctic ar putea deveni o "supa" cu ingrediente extrem de periculoase in aproximativ 60 de ani, daca nu se opreste fenomenul de poluare.
Principala ingrijorare este legata de faptul ca unul din cei mai puternici curenti ai Oceanului Arctic, curentul transpolar, ar putea disparea din pricina incalzirii globale.
Acest curent joaca un rol vital in dispersarea substantelor poluante care ajung in ocean, arata un studiu al cercetatorilor norvegieni de la Centrul pentru Studii de Mediu Nansen din Bergen, informeaza publicatia New Scientist, in editia online.
Curentul transpolar a fost descoperit de exploratorul norvegian Fridtjof Nansen in 1983, care a incercat in zadar sa il foloseasca pentru a ajunge la Polul Nord. Este un curent rece de suprafata, care traverseaza Oceanul Arctic din zona de langa Siberia centrala si pana in Groenlanda.
Impreuna cu sistemul de curenti circulari Beufort, curentul mentine apele Oceanului Arctic "amestecate" si face ca poluarea sa nu ramana in acelasi loc pentru mult timp.
Pentru a intelege mai bine dispersia substantelor poluante din Oceanul Arctic, Ola Johannessen, directorul centrului Nansen, si colegii sai au studiat modul in care se raspandesc substante ca Strontiu 90 si Cesiu 137, provenite de la testele nucleare, fabricile de bombe si accidente la centralele nucleare.
Calculele realizate cu ajutorul unui model virtual au aratat ca substantele poluante sunt eliminate de curent si ajung in Oceanul Atlantic.
In cateva zeci de ani insa, lucrurile s-ar putea schimba. Daca nivelul de dioxid de carbon urmeaza trendul de crestere actual si se dubleaza pana in 2070 (cum se estimeaza in prezent), curentul transpolar va disparea, iar curentul circular Beaufort, cel al Groenlandei si curentul din Golf vor fi mai slabe.
Si asta pentru ca incalzir