Două familii din Ocnele Mari au fost evacuate din case, ieri-dimineaţă, iar alte 17 sunt în pericol, după ce s-a rupt tavanul cavernei formate în Câmpul I de sonde şi terenul a început să se scufunde. Autorităţile au instituit „codul roşu“ din cauza riscului ca saramura evacuată să ajungă în locuinţe. Familia Ion şi Gherghina Hodorog s-a mutat la tabăra Ocniţa, iar familia Ciriperu, în oraşul Râmnicu Vâlcea, la copii. „Nu mai avem nimic aici, doar câinele. Am cărat mobila la adăpostul de la tabără. Găinile le-am dus la rude şi caii la mama în comuna Slătioara. Ne e frică să lăsăm casa aşa că, vin hoţii şi ne sparg geamurile.
Ne pare rău de casă că dacă vine saramura o prăpădeşte”, a spus Gherghina Hodorog, care insista să-şi păzească gospodăria. Cei doi nu sunt mulţumiţi de condiţiile de la tabără, deoarece camera în care stau este prea mică. „Am pus o dormeză şi s-a umplut camera. Las casă cu şase camere să mă mut între patru pereţi. Ne-au dat apă şi un aperitiv”, s-a plâns femeia.
Ana Ciriperu s-a mutat, ieri, la copiii săi, la Râmnicu Vâlcea. Femeia a fost afectată de saramură şi în 2001 când s-a prăbuşit Câmpul II. Saramura a venit atunci peste casa ei şi soţul a suferit un accident cerebral şi a rămas paralizat, iar în 2007 a murit. În prezent, Anei Ciriperu i se construieşte casă în cartierul de sinistraţi de la Căzăneşti.
Saramura care ieşea, ieri, din subteran, în craterul format în urma scufundării pământului din Câmpul I de sonde, era deversată în lacul care s-a format după prăbuşirea Câmpului II. Ieri, la orele prânzului, craterul format avea o adâncime de 170 de metri şi terenul se surpase pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. În zona de risc mai locuiesc 17 familii. Autorităţile dădeau ieri asigurări că situaţia e sub control şi că nu vor mai fi evacuate şi alte persoane.