Secţiile muzeului judeţean au fost reunite sub acoperişul fostei cazărmi la 1 mai 1987. Locul în care bistriţenii şi nu numai se pot întâlni cu istoria şi arta judeţului, cu obiecte arheologice, a fost pe vremuri o simplă clădire utilitară, o cazarmă militară. Imobilul în care se află astăzi colecţiile secţiilor de arheologie, etnografie-artă populară, ştiinţele naturii şi artă plastică ale muzeului, precum şi un lapidariu cu monumente romane şi feudale, a fost construit în anul 1821 având arhitectură militară specifică vremii, cu coridoare late şi încăperi mari pentru ca soldaţii să se poată desfăşura. ,,Clădirea a fost o cazarmă ridicată de către habsburgi la 1821 şi a adăpostit, la acea vreme, regimentul 63 infanterie din cadrul armatelor imperiale. După 1918 a rămas cu aceeaşi destinaţie şi a fost sediul unei cazărmi a armatei române a principelui Mircea”, precizează istoricul Corneliu Gaiu.
Clădirea cu ziduri groase a servit şi ca închisoare. „După al doilea război mondial într-o vreme a servit ca batalion disciplinar pentru militarii condamnaţi”, mai povesteşte istoricul. Muzeul Judeţean,ca instituţie, a fost înfiinţat în anul 1953 având la bază o serie de colecţii adunate în cadrul Gimnaziului evanghelic. Muzeul şi-a sporit considerabil patrimoniul prin donaţii, achiziţii şi mai ales prin cercetări arheologice făcute în puncte de interes din judeţ.
Multe din obiectele expuse astăzi în clădirea de la numărul 19 pe Strada Grigore Bălan provin din aşezările daco-romane şi feudal timpurii „Han” din Bistriţa şi de la Ciceu - Corabia, castrul roman de la Ilişua şi multe altele. Pe parcurs, acestora li s-au adăugat descoperiri spectaculoase de depozite de bronzuri sau tezaure monetare.
În anul 1987, toate aceste valori care până atunci erau împrăştiate prin diferite camere în diferite clădiri au fost reunite într-un imobil impunător, care asig