Este primul român care a câştigat un proces la CEDO împotriva Statului român în problema poluării din Baia Mare. A aşteptat sentinţa timp de nouă ani, dar i s-a făcut dreptate.
Dacă stai de vorbă cu Vasile Gheorghe Tătar, inevitabil ajunge să te convingă de importanţa unui mediu sănătos. Militant convins pentru ecologie, bărbatul a dus o adevărată luptă pentru convingerea autorităţilor locale, naţionale şi europene că băimărenii au dreptul la un mediu înconjurător sănătos, esenţial în opinia lui pentru o viaţă normală.
Militant pentru ecologism pentru că i s-a îmbolnăvit fiul
Vasile Gheorghe Tătar a fost ofiţer al Armatei Române timp de 31 de ani, până în anul 1998, când a trecut în rezervă. Era anul în care fiul lui mai mic, Paul Ciprian, care avea doar 17 ani s-a îmbolnăvit de astm bronşic din cauza poluării cu cianuri folosite de societatea S.C. Aurul S.A. în procesul tehnologic. „Boala băiatului meu s-a agravat până în anul 2006, când Uzina Morţii, aşa cum îi spun eu societăţii care a pluat raşul atâţia ani şi-a încetat activitatea”, a spus ofiţerul.
În urmă cu 10 ani a trimis prima adresă guvernanţilor
În anul 1999 a trimis prima adresă primului ministru de la vremea aceea, Radu Vasile, prin care solicita imperativ închiderea „Uzinei Morţii”, pentru că folosea tehnologie de prelucrare a minereurilor cu cianuri care era complet interzisă în Europa. „Am primit răspuns afirmativ, dar interesele financiar-economice ale unor potentaţi ai zilei de pe plan loc şi naţional, au făcut ca activitatea la Aurul să nu fie oprită”, a arătat Vasile Tătar. „Oraşul Baia Mare a ajuns să fie oraşul cu cele mai multe cazuri înregistrate de astm bronşic şi cancer pulmonar din România la ceea vreme”, a explicat ecologistul.
Nu s-a oprit din convingere
Pentru că nu s-au luat măsuri pe plan naţional, bă