EXOD. Şase dintre cei opt absolvenţi de liceu care au obţinut medalii la olimpiadele internaţionale părăsesc România. Sursa: Deneanu Bozgan
August, 2009: România însoţeşte cu privirea ultimul lot de tineri supradotaţi, serie nouă, pregătiţi să se îmbarce în avioane şi să părească ţara pentru următoarele destinaţii: Princeton, Tech Massachusets, Louis le Grand.
2009 a fost un an bun, „o recoltă” reuşită de creiere strălucite pentru că România a obţinut 15 medalii la olimpiadele internaţionale de matematică, fizică şi chimie. Sunt cele mai grele examene din lume şi aici se fac recrutările de către universităţile cu prestigiu internaţional.
Şase dintre cei opt medaliaţi români la olimpiadele internaţionale, care au terminat liceul, vor studia în străinătate. Restul până la 15 poate ar pleca şi ei, dar încă sunt prea mici şi n-au încă Bacalaureatul. Profesorii celor plecaţi spun, din experienţă, că aceştia nu se vor mai întoarce niciodată.
Răzbunarea „tocilarului”
Întrebaţi de ce vor să plece, tinerii spun că România nu le oferă condiţiile necesare cercetării în domeniile tehnologice de care se simt atraşi. În plus, li se pare că aici nu le sunt apreciate performanţele aşa cum şi-ar dori.
„Mă duc unde sunt apreciat mai mult, şi acolo voi rămâne. Dacă mă înţeleg bine cu americanii şi îmi place şi mediul, nu mă mai întorc. Dacă tot mi-am sacrificat timpul liber mai mult decât alţii, cred că merit ceva mai bun”, mărturiseşte, plin de încredere, Peter Szerzo, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Mexic şi proaspăt admis la celebra universitate Princeton din SUA.
Colegul de lot al lui Peter, Ovidiu Cotleţ, şi el recrutat de Princeton, e şi mai direct: „Vreau să mă specializez pe inginerie aeronautică, un domeniu foarte slab dezvoltat în România. Îmi voi căuta de m