Să faci cursurile de coşărit e foarte important, dar nu şi suficient. Ca să pui în practică tot ce ai învăţat ai nevoie de instrumentele necesare. Şi acestea nu sunt deloc ieftine. Nava spaţială a lui Bălşoianu, maşina dotată cu zeci de instrumente specializate, a necesitat ceva investiţii. Citiţi şi: Coşarul cu diplomă la Verona
„Am investit cam 12.000 de euro pentru toată aparatura de care am nevoie. Dar este obligatoriu să le deţii pe toate.“ Cu ajutorul lui, toate obiectele din portbagaj sau prinse de maşină sunt descifrate, rând pe rând. „Acesta este aparatul de videoinspecţie, cu infraroşu, care îmi arată pe monitor interiorul coşului de fum, cu ajutorul unei camere de luat vederi care bate până la 100 de metri adâncime. Acestea sunt ceea ce se cheamă flexometre, beţe flexibile din fibră de sticlă, care, puse cap la cap, pot ajunge până la 60 de metri. Apoi avem perii speciale pentru coşurile de gaz şi pentru cele de lemne“, explică „doctorul de coşuri“.
2.000 de coşuri pe an
Există în trusa lui chiar şi un aparat foto digital, care înregistrează toţi paşii pe care i-a urmat coşarul în munca lui, precum şi un laptop portabil, pe care descarcă fotografiile.
„După ce mi-am terminat treaba, beneficiarul primeşte un CD cu un set de fotografii, specific fiecărei etape. Este nevoie de asta pentru că oamenii nu prea înţeleg ce fac eu de fapt acolo sus şi poate vor să înţeleagă pe ce dau banii“, explică ardeleanul. Toată această minuţiozitate a procesului muncii i-a asigurat câteva contracte bune. Curăţă peste 2.000 de hornuri pe an şi are cereri în toată ţara. Cea mai interesantă dintre ele a venit din partea Guvernului.
„Am câştigat câteva licitaţii pentru curăţarea coşurilor mai multor instituţii din Capitală. Dar cea mai mare surpriză pentru mine a fost când m-au contactat cei de la RAAPPS,