Trei atacuri într-o săptămână. Turiştii nu mai campează în munţi. Avem cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Cum ieşim din această situaţie? Sursa: AP PhotoSursa: AP Photo
1 /.
Urşii au pus stăpânire pe Munţii Carpaţi. Cei mai mulţi se află în Carpaţii Meridionali, zonă în care, de altfel, ajung şi cei mai mulţi turişti. Vara aceasta, numărul de atacuri ale urşilor asupra oamenilor a crescut substanţial.În Mureş, un bărbat a fost sfâşiat în propria grădină. În Bucegi, chiar săptămâna aceasta, un excursionist ceh a scăpat mai mult mort decât viu după o întâlnire cu ursul. Printre amatorii de drumeţii montane, aproape că s-a instalat psihoza, iar Romsilva a alcătuit echipe de patrulare pe cele mai solicitate trasee turistice. Cum se va sfârşi acest război?
Suprapopulare
România este ţara cu cei mai mulţi urşi din Europa, exceptând Rusia siberiană. În ţări ca Germania, Austria, Suedia nu s-a mai văzut vreun urs în libertate de 100 de ani. Ceauşescu a protejat specia şi a interzis complet vânătoarea după 1975, el şi clica sa fiind singurii care mai aveau dreptul să-i împuşte. Astfel, în ultimii 30 de ani, s-a produs o explozie a creşterii demografice.
Estimările din prezent privind populaţia de urşi sunt contradictorii - unii vorbesc despre 6.000-7.000 de exemplare, alţii de 8.000, iar unele surse avansează chiar cifra de 10.000. Numărul optim pe teritoriul României ar fi de 4.000 de exemplare, deci asistăm la o dublare a efectivului normal.
Am intrat în teritoriul lor
Această proliferare accelerată se produce în acelaşi timp cu ofensiva omului. Turismul a fost în ultimii ani în expansiune, astfel s-au construit pensiuni în zone care în trecut erau izolate. Cel mai mare impact l-au avut defrişările, din cauza cărora sau redus teritoriile urşilor. În plus, economia de piaţă a condus şi