De 17 ani are grijă de casele ţărăneşti şi de obiectele de patrimoniu de la Muzeul Satului Vâlcean. Deşi s-a angajat dintr-o întâmplare la muzeu, spune că de aici va ieşi la pensie.
„Aici îmi place mai mult ca la mine acasă” aşa îşi începe povestea, Olimpia Bîjbîiac. După ce a terminat liceul Olimpia şi-a căutat un loc de muncă şi din întâmplare a ajuns la Muzeul Satului Vâlcean. „M-am angajat aici ca supraveghetor pentru că avem nevoie de un loc de muncă. De la muzeu o să şi ies la pensie”, spune Olimpia Bîjbîiac. Supraveghetoarea are în grijă mai multe clădiri în care face curăţenie. Olimpia face ordine în: Casa Popa Nicolae – Boişoara, Casa din Mihăeşti, biserica Nicolae Bălcescu, Stâna din Groapa Malaia, Moara din secolul al XVIII-lea din Titeşti, Joagărul de tăiat buşteni cu forţa apei din Bărbăteşti, conacul de viţă-de-vie din Fârtăţeşti, cula Bujoreanu şi hanul lui Bogdan din Malaia.
„Aici nu se foloseşte aspiratorul, ci doar mătura”
„În fiecare an în, luna aprilie, facem curăţenie generală în toate obiectivele pe care le avem. Scoatem afară toate obiectele din casele de lemn. Scuturăm praful de pe obiectele textile şi apoi de dăm cu o soluţie specială împotriva molilor. Obiectele din lemn se şterg de praf cu perii speciale, după care se tratează cu o soluţie care le protejează de cari”, ne dezvăluie Olimpia cam ce presupune munca ei. În toate casele se foloseşte la curăţenie mătura obişnuită. „Aici nu se foloseşte aspiratorul, ci doar mătura. În casele care au pământ pe jos se stropeşte puţin cu apă, să nu se facă praf, iar pe urmă se mătură uşor”, ne spune supraveghetoarea. După curăţenia în case se trece la amenajarea rondurilor de flori. Vara se intră zilnic în case pentru că se depune foarte mult praf din cauza căldurii. Iarna se intră mai rar, două zile pe săptămână. „Curătenia se face la fel în toate casele. Acum se