În postul Adormirii Maicii Domnului, mănăstirile din judeţ sunt luate cu asalt de credincioşi. Majoritatea mănăstirilor din judeţ au fost martore ale unor vindecări miraculoase, dar şi ale unor profeţii care s-au împlinit peste ani. Peste 25.000 de credincioşi din Satu Mare şi din alte judeţe învecinate sunt aşteptaţi în aceste zile la mănăstirea din Bixad. Tradiţia datează de zeci de ani şi se conturează în jurul apro-pierii sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” celebrată la data de 15 august. Începând cu ziua de 13 august, ajunul sărbătorii, mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel devine principalul punct de rugăciune al celor care caută alinare si sprijin sufletesc.
Credincioşii sosiţi din Maramureş, Cluj, Oradea, Bistriţa şi chiar din Ungaria se calcă în picioare în curtea mănăstirii pentru a participa la slujbele oficiate în aceste zile până pe data de 15 august. Bătrâni, tineri şi copii petrec zile întregi sub cerul liber şi dorm pe pături în curtea locaşului sfânt pentru a nu pierde ocazia de a atinge icoana Maicii Domnului, considerată de mulţi făcătoare de minuni.
Locul are o istorie fabuloasă, iar pe seama evenimentelor miraculoase care s-au petrecut acolo de-a lungul secolelor s-ar putea scrie câteva cărţi. Protopopul Sătmarului, preotul Ioan Socolan, a declarat că afluxul de credincioşi la mănăstirea din Bixad înregistrat în această perioadă datează de zeci de ani. „Pe vremea când nu toată lumea avea maşină, credincioşii formau grupuri şi mergeau pe jos din satele învecinate spre mănăstire. Porneau şi de la zeci de kilometri din jurul Careiului, Ardudului, din Mădăras, din satele mai îndepărtate şi mergeau pe jos până la mănăstire. Erau găzduiţi de oamenii din satele prin care treceau. Şi nu mergeau cu mâinile goale. Aveau cu ei icoane, cruci şi prapore” a declarat părintele Ioan Socolan.
Pe vremea comunismului, mănăstirea a fost