Trecut în rezervă acum patru ani, odată cu pensionarea de la Detaşamentul de Pompieri „Petrodava”, colonelul Ionică Stoica, din Piatra-Neamţ, a demarat o afacere inedită.
Pentru că a lucrat în domeniu, a înfiinţat o firmă care oferă servicii profesionale de coşerit. El consideră că în branşă este loc de desfăşurare, coşarii fiind demult o amintire, iar nevoia de servicii în această zonă este tot mai mare. Mai ales după boomul imobiliar din ultimii ani, când foarte mulţi nemţeni au investit în construirea unei case.
Nu s-a mulţumit cu statutul de amator, ci a făcut cursuri de coşerit şi a obţinut atestat la începutul acestui an. „Meseria este aproape uitată acum, dar în urmă cu mulţi ani era ceva banal, mai ales în Ardeal. Acum, că s-au construit tot mai multe case, iar coşarii au dispărut aproape cu desăvârşire, oamenii nu aveau la cine apela. Eu am vrut să ofer servicii profesionale şi de aceea am urmat cursurile Şcolii Naţionale de Coşari de la Reghin”, spune Ionică Stoica.
Norocul mireselor
Afacerea demarată la începutul acestui an a fost dezvoltată şi în alt plan. Pe ideea că dacă-ţi iese coşarul în drum ai noroc, pietreanul şi-a confecţionat un costum pitoresc, cu frac, pantalon, o perie artistică şi joben cu care „defilează” la nunţi şi botezuri. „Tot în Ardeal mai mult, şi văd că prinde şi în Moldova. Exista tradiţia ca la nunţi şi botezuri să participe un coşar pentru a purta noroc copilului sau tânărului cuplu.
Coşarul aducea de la biserică pruncul creştinat şi îl punea în braţele mamei sau aducea mireasa recuperată de la cei ce o furau la miezul nopţii şi o preda mirelui. Am fost invitat la câteva nunţi şi am avut mare succes. Vreau să cred că le-am adus noroc celor care m-au chemat. Oamenii sunt încântaţi când mă văd”, se laudă Ionică Stoica. Jobenul l-a costat 80 de euro, iar restul recuzitei