INVENŢIE. Corneliu Birtök-Băneasă, studentul din Deva, a reuşit să reinventeze filtrul de aer al motorului, reducând cu 15% consumul de combustibil al autovehiculelor.
1 /.
Deţinător al mai multor medalii la saloane inter na ţionale de inventică, studentul Corneliu Birto- Băneasă a imaginat zeci de tipuri de filtre de aer, care acum funcţionează pe toate tipurile de autovehicule, de la scutere la TIR-uri.
Tânărul susţine că invenţia sa are o importanţă colosală, conducând la o reducere a consumului de combustibil de 15%. Adică, un Logan pe benzină cu un consum urban de 8% ar putea consuma doar 6,8%, o reducere semnificativă. Primul filtru l-a montat pe maşina sa, în anul 2000, care funcţionează şi în prezent. Acum produce, în serie mică şi mai mult pentru prieteni, zece categorii de filtre. E hotărât să dea lovitura, adică să producă filtre pe cont propriu, în serie industrială.
Dispozitive pentru orice motor
Graţie utilizării mai bune a aerului care este aspirat de filtrele concepute de el, consumul de combustibil al maşinilor şi motocicletelor dotate cu acest dispozitiv scade remarcabil. Ca o dovadă, cu un litru de benzină a reuşit să parcurgă aproape 20 de kilometri cu o Dacie veche, dar care era dotată cu piesa respectivă, reproiectată.
„Este un filtru multifuncţional, care captează mai bine aerul, îl prerăceşte, îi măreşte viteza şi îi poate inversa direcţia cu până la 180 de grade. Aceste caracteristici superioare duc la o putere mai mare a motorului la viteze mici, în treptele inferioare. L-am gândit în primul rând pentru circulatul în regim urban”, precizează Corneliu.
Dispozitivele fabricate de el pot funcţiona la fel de bine pe toate tipurile de motoare, indiferent că sunt pe benzină, pe motorină sau pe GPL. Cel mai performant s-a dovedit un filtru pe care l-a montat pe un Ni