Preţurile de consum au stagnat în luna iulie, pe fondul ieftinirii uşoare a produselor alimentare şi a unui curs de schimb stabil, astfel că inflaţia anuală a coborât aproape de 5%, potrivit analiştilor.Senior economistul ING Bank, Nicolae Chidesciuc, prognozează o inflaţie zero în luna iulie şi o rată anuală de 5,2%, cu posibilitatea ca nivelul din ultimele 12 luni să coboare chiar sub 5%.ING: Inflaţie de 6% la finalul anului"Nu exclud o rată lunară negativă ca urmare a fact
Preţurile de consum au stagnat în luna iulie, pe fondul ieftinirii uşoare a produselor alimentare şi a unui curs de schimb stabil, astfel că inflaţia anuală a coborât aproape de 5%, potrivit analiştilor.
Senior economistul ING Bank, Nicolae Chidesciuc, prognozează o inflaţie zero în luna iulie şi o rată anuală de 5,2%, cu posibilitatea ca nivelul din ultimele 12 luni să coboare chiar sub 5%.
ING: Inflaţie de 6% la finalul anului
"Nu exclud o rată lunară negativă ca urmare a factorilor sezonieri, reducerii preţurilor la gaze şi curs de schimb relativ stabil. Îmi menţin estimarea de inflaţie pentru finalul anului apropiată de 6%, pentru că există în continuare riscuri din partea anului agricol, riscul din preţurile combustibililor, odată cu revenirea economiei mondiale, şi poate chiar un leu mai slab", a explicat Chidesciuc, citat de Mediafax.
Ieftinirea produselor alimentare a dus, în opinia economistului şef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, la o reducere de 0,1% a preţurilor de consum în luna iulie, în timp ce tarifele la servicii au stagnat, iar preţurile la produsele nealimentare ar putea fi în uşoară scădere. "În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,1%", a adăugat Libocor.
Inflaţia a urcat cu 0,2% în iunie, faţă de mai, în contextul creşterii preţurilor la mărfurile nealimentare şi se