Desi a trecut mai bine de un an de la semnarea primului parteneriat intre Termoelectrica si un investitor privat pentru realizarea unor noi unitati de productie a energiei electrice, marile termocentrale care trebuia construite impreuna cu gigantii energetici ai Europei nici macar nu au trecut de studiul de fezabilitate.
In total, Termoelectrica a semnat anul trecut trei parteneriate pentru construirea unor unitati de productie noi pe amplasamentele unor termocentrale vechi. Valoarea totala a proiectelor este de circa 2 miliarde de euro si presupunea instalarea a 1.600 MW in trei capacitati noi. Italienii de la Enel impreuna cu germanii de la E.ON urmau sa investeasca la Braila un miliard de euro pentru instalarea a 800 MW, cehii de la CEZ voiau sa faca la Galati o centrala de 400 MW, investitia fiind de circa 400 mil. euro, iar Gaz de France SUEZ urma sa faca o investitie similara cu cea a CEZ la Borzesti.
Enel, E.ON si GDF SUEZ inca mai lucreaza la studiile de fezabilitate
"Conform memorandumului de intelegere incheiat intre Termoelectrica si consortiul format din compania germana E.ON Kraftwerke si Enel SpA, in prezent se realizeaza un studiu de fezabilitate privind proiectul de la Braila. Pe baza rezultatelor acestui studiu de fezabilitate, consortiul va putea lua o decizie asupra implementarii proiectului", spun reprezentantii Enel. Cei ai E.ON au declarat ca nu stiu cu precizie daca acest studiu va fi finalizat pana la sfarsitul anului.
Enel detine pe piata locala trei foste filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, printre care se numara si Electrica Muntenia Sud, compania care alimenteaza cu energie Capitala. E.ON este actionarul majoritar al fostei Electrica Moldova, precum si al fostei Distrigaz Nord, companie de distributie si furnizare a gazelor naturale. In vara anului trecut, E.ON si Enel au semnat c