Numărul celor dispuşi să intre în scrutinul pentru Cotroceni din acest an ar putea fi mult mai mic decât la alegerile trecute. Motivul descurajării pretendenţilor ţine de intenţia Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de a introduce o cauţiune de 2.000 de salarii minime pe economie pentru fiecare candidat. Sursa: AgerpresSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Potrivit poiectului noii legi pentru alegerea preşedintelui, orice prezidenţiabil ar avea de plătit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei, adică 300.000 de euro.
O altă modificare dă posibilitatea guvernului să anunţe data alegerilor abia la mijlocul lui septembrie. Ce rămâne şi ce se adaugă la proiectul AEP ar urma să se decidă azi în conducerile PDL şi PSD.
Prezidenţiabilii, raşi la jumătate
„Solicitarea garanţiei a venit din partea AEP. Ar fi vorba despre 2.000 de salarii minime. După părerea mea, e cam mult, dacă nu cumva e neconstituţonal, dar urmează să analizăm. Nu e o problemă când ai un partid în spate, banii se returnează dacă obţii destule voturi. Dar, chiar şi aşa, campania costă, mai ai de dat şi pe la televiziuni...”, spune Mircea Toader, liderul de pu taţilor PDL.
Taxa a fost confirmată şi de AEP. Printre propunerile pe care le-a avansat guvernului, AEP menţionează, într-o adresă către EVZ, „obligativitatea depunerii unei cauţiuni de către fiecare candidat, cu rol de a acoperi o parte din cheltuielile cu organizarea alegerilor”.
Motivaţia oficială: „Eventualitatea în care cheltuielile cu un candidat sunt nejustificate deoarece a obţinut un număr prea mic de voturi”. Rezultatele scrutinelor anterioare arată însă că astfel fie vor fi descurajaţi mai bine de jumătate din obişnuiţii prezidenţialelor, fie statul va rămâne cu cel puţin 9.000.000 de lei de la candidaţii de decor, categorie în care au intrat până acum şi inde