PSD anunta ca nu va sustine asumarea raspunderii guvernului pe legile educatiei, cum a anuntat premierul Emil Boc ca va face, dar PD-L intrevede o iesire din aceasta situatie, daca ceea ce spune nu este decat o amenintare trecatoare: caderea guvernului intr-o luna de zile.
Dar de ce ar cadea Guvernul, cine ar castiga si care sunt variantele de dupa? Daca Guvernul cade, cel care propuna un nou premier este presedintele Traian Basescu. El are varianta sa propuna un om politic (probabil din PD-L) sau un tehnocrat.
Daca PD-L intrezareste aceasta ultima formula, atunci ar fi o explicatie de ce forteaza mana PSD, pentru ca, dupa caderea guvernului, social-democratii nu vor mai fi la guvernare, indiferent daca avem guvern politic sau tehnocratic.
Premierul Emil Boc, PD-L, sustine ca, prin angajarea raspunderii, doreste sa-si verifice sustinerea parlamentara si loialitatea parlamentarilor fata de reforme. Premierul merge pe formula "ori-ori".
Daca PSD voteaza impotriva guvernului, atunci PD-L l-ar putea acuza de criza politica care va urma si asta se va petrece cu doar doua luni inainte de prezidentiale.
Pe de alta parte, o serie de oameni din PSD ar dori iesirea de la guvernare in ipoteza in care acest lucru le-ar maximiza sansele la prezidentiale. Dar aceasta iesire nu se poate face oricum, ci in momente ce pot fi speculate politic. "Speram ca PSD nu va fi pus sa aleaga intre coalitie si educatie", a declarat ieri vicepresedintele partidului si ministrul IMM-urilor Constantin Nita.
Liderii PSD urma sa aiba o discutie aseara despre legile pentru care Boc vrea sa-si asume raspunderea.
PSD vrea asumarea raspunderii doar pe legile FMI
PSD a anuntat ca este dispus sa accepte ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea in Parlament pe un pachet care tine de acordul cu FMI, dar nu si pe legile educatiei. Ministrul pentru IMM-ur