Bancile-mama a noua dintre cele mai mari banci cu capital strain din Romania au semnat scrisori prin care se angajeaza sa mentina expunerea generala a grupurilor lor fata de Romania. Cele noua banci au anuntat si majorarea capitalului subsidiarelor din Romania pentru a mentine o rata de adecvare a capitalului minim de 10% pe perioada Programului Economic al Romaniei, anunta Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.
Cele noua banci:
Erste Bank Group
Raiffeisen International
Eurobank EFG
National Bank of Greece
Société Generale
Alpha Bank
Volksbank
Piraeus Bank
UniCreditGroup
Bancile, care au impreuna o cota de piata de circa 70%, au finalizat si au semnat scrisorile de angajament bilateral pe baza unui model convenit in mai la Bruxelles pentru a atinge obiectivele convenite pe 26 martie la Viena.
Scrisorile confirma doua angajamente cheie ale bancilor mama pentru sustinerea economiei romanesti: de a mentine expunerea totala a grupurilor lor fata de Romania si de a majora capitalul subsidiarelor pentru a mentine o rata de adecvare a capitalului minim de 10% pe intreaga perioada a programului.
In contextul primei evaluari a Programului Economic al Romaniei sprijinit de institutiile financiare internationale si de Uniunea Europeana, o echipa comuna a Fondului Monetar International (FMI) si a Comisiei Europene (CE), a evaluat situatia acestor angajamente.
Expunerea a fost in mare masura mentinuta, cu unele fluctuatii temporare induse de tranzactii specifice importante in jurul perioadei de raportare. Angajamentul financiar al bancilor cu capital strain fata de Romania a fost mai departe consolidat si extins prin "creditul club" acordat de un grup de banci Guvernului Romaniei in iulie.
In iulie, Comisia a platit Romaniei 1,5 miliarde de euro, ca prima t