De ziua lui, în 1963, când împlinise 34 de ani, britanicul Ronnie Biggs comite unul dintre cele mai mari jafuri de tren din istorie şi devine "banditul secolului". Dar imensa pradă nu-i aduce norocul unei vieţi liniştite şi îndestulate, aşa cum mizase el. Îl urmăreşte ca un adevărat blestem până la sfârşitul zilelor lui şi peste tot în lume, pe unde s-a ascuns.
Are 80 de ani, e bolnav-copt, comunică doar prin semne şi i s-a permis să-şi aştepte sfârşitul acasă, în patul lui, în mijlocul familiei, fiind eliberat în cele din urmă din închisoare din "considerente umanitare", săptămâna trecută. Povestea de roman a "banditului secolului", aşa cum a fost supranumit criminalul englez Ronnie Biggs, începe la data de 8 august 1963, când împlinea 34 de ani. În zorii acelei zile, Biggs şi încă 17 bandiţi pun la cale ceea ce avea să devină "jaful secolului". Ei pândesc şi atacă trenul poştal care mergea de la Glasgow la Londra. Reuşesc să fure 2,6 milioane de lire sterline, adică aproximativ 46 milioane de lire sterline astăzi, în lingouri de aur. Paradoxal, deşi nu el a fost "creierul" jafului, ci Bruce Reynolds, Biggs şi-a adjudecat cea mai mare parte din captură. În timpul jafului, Biggs îl răneşte grav la cap pe mecanicul trenului, inginerul Jack Mills, care nu şi-a mai revenit la normal niciodată. Bandiţii au fost prinşi la o lună după jaf, iar Biggs a primit maximum de pedeapsă cu închisoarea, fiind trimis în Penitenciarul Wandsworth din Londra. Încă 12 criminali din bandă au fost prinşi şi pedepsiţi cu închisoarea, iar ceilalţi cinci au reuşit să scape şi nu s-a mai ştiut nimic de ei.
FUGA PESTE MĂRI ŞI ŢĂRI
În 1965, Biggs reuşeşte să evadeze din celula închisorii londoneze cu ajutorul unei scări de funie. Se face nevăzut şi reuşeşte să ajungă în Franţa. Acolo îşi face operaţie estetică şi află că agenţii Scotland Yardului îl caută peste t