Culegătorii de plante şi fructe medicinale şi-au făcut apariţia în pieţe. Afine, cătină sau plante uscate sunt la mare căutare în această perioadă. Deşi se găsesc tot timpul în farmacii, unii preferă să le ia direct de la sursă Maria şi Daniel Pop stau de dimineaţă în Piaţa Decebal, alături de cîteva grămăjoare de cătină şi legături de coada şoricelului. Îşi laudă marfa cum ştiu ei mai bine, deşi nu tot timpul vânzarea merge aş cum şi-ar dori. „Plantele astea te feresc chiar şi de infarct. Şi cătina e bună şi pentru cancer, că mai ameliorează, depinde în ce stadiu se află. Ce e natural, e natural... şi eu am citit la ce-i bună fiecare plantă.”, explică Daniel. Cătina o aduc de pe plantaţie, din pădurea Codrişor. „O culegem şi o tăiem cu foarfeca”, spune Maria. Ciorchinele de cătină sunt adunate în mic grămăjoare pe care cei doi le vând cu 2 lei bucata. „Nu tot timpul se vând, câteodată merge, câteodată nu”, spune femeia. „E foarte bună cătina, pentru ficat, pentru cancer. Se poate usca pentru ceai sau se foloseşte aşa cum e, amestecată cu miere. Boabele se pun în miere şi se ia în fiecare dimineaţă câte o linguriţă, pe stomacul gol”, se bagă în vorbă şi Dochiţa Capra, o altă vânzătoare.
Culese cu mare efort
La fel de bune sunt şi afinele, doar că acestea sunt puţin mai greu de cules. „Mergem şi 40-50 de kilometri după ele, la munte. Le culegem cu piaptănul. Sunt cele mai bune fructe din piaţă, că nu sunt udate deât de către Dumnezeu”, spune Maria Buhai. Afinele se vând cu 8 lei kilogramul sau cu 2 lei o cană şi sunt bune mai ales pentru afecţiuni ale stomacului. Comercianţii de fructe şi plante medicinale pot fi văzuţi în această perioadă nu doar în pieţe, ci şi cutreierând străzile, cu mănunchiuri de busuioc sau sunătoare.
Utilizarea plantelor în scop terapeutic are o vechime de mii de ani, iar oamenii continuă să le caut