Unele dintre căpuşe pot transmite boala Lyme sau encefalită. În fiecare an, la spitalul din Oradea sunt înregistrate câte două-trei cazuri de persoane infestate cu Lyme. Până acum, niciun caz de encefalită de căpuşă. Netratată, muşcătura de căpuşă poate să ducă la afecţiuni grave. Una ar fi boala Lyme. „Am avut astfel de cazuri. De obicei, în sezonul concediilor, când lumea iese la iarbă verde. Inocularea se face prin piele. Însă, nu toată lumea care a fost muşcată de căpuşă are obligatoriu boala. Nu toate căpuşele sunt purtătoarele virusului”, spune dr. Sonia Drăghici, specialist în boli infecţioase.
Ea precizează însă, că dacă observaţi că aţi fost muşcaţi de o căpuşă să vă prezentaţi la medic în maximum 48 de ore. Asta deoarece, cu cât este depistată mai repede, cu atât boala poate fi vindecată mai uşor. Depistată târziu, boala poate aduce complicaţii, iar tratamentul este lung şi neplăcut.
Simptome uşor de trecut cu vederea
Primele manifestări ale infecţiei apar cam la o săptămână. Este vorba de febră, erupţie cutanată, o răceală sau afecţiuni uşoare ale plămânilor. În etapa următoare, care poată să apară după câteva luni sau chiar un an, boala atacă sistemul nervos şi poate să apară inclusiv paralizia sau să atace nervii periferici. „Am avut un caz când boala s-a manifestat ca scleroza în plăci sau ca o formă de schizofrenie”, explică medicul.
Din cauză că afecţiunea are multe simptome asemăntoare cu ale altor boli, ea este greu de depistat, mai ales dacă cel care a fost muşcat de căpuşă nu şi-a dat seama de asta. Chiar şi în urma analizelor este destul de greu de pus un diagnostic. Mai ales că la Oradea nu se fac analizele special pentru depistarea bolii Lyme.
„În urma unor analize de sânge ne putem da seama dacă există anticorpi. Prezenţa lor însă nu semnifică neapărat că pacientul este