Ai o casă rablagită de vânzare? Dă fuga la Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj. Ţi-o va cumpăra sigur, mai ales dacă pui şi un preţ de balamuc. Actualul prefect, Florin Stancu, fost director al instituţiei până în urmă cu câteva luni, a aruncat 250.000 de euro pe o dărăpănătură din Băileşti, de unde hoţii au furat până şi uşile de la sobe. Tranzacţia s-a făcut la un preţ dublu faţă de cel real, cu doar câteva zile înainte de Crăciunul din 2008.
Prefectul de Dolj, Florin Stancu, s-a dovedit mână spartă pe vremea când ocupa fotoliul de director al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj. Acesta a aprobat cumpărarea unei case părăsite din Băileşti, denumită pompos „Muzeul Câmpiei Băileştilor“, la un preţ dublu faţă de cel la care o cumpărase vânzătorul. Direcţia a plătit 250.000 de euro (aproximativ 1.000.000 de lei) pentru un imobil vechi de peste o sută de ani, motivând că aceasta a fost singura ofertă disponibilă pe piaţă. Vânzătorul, Ion Badea, a făcut o afacere foarte profitabilă. A cumpărat clădirea de 383 de metri pătraţi cu 450.000 de lei în aprilie 2008 şi, după câteva luni, a vândut-o la preţ dublu Direcţiei. Costul exagerat, starea precară a imobilului, lipsa unei evaluări de specialitate şi viteza cu care s-a făcut tranzacţia ridică mari semne de întrebare asupra intereselor din spatele contractului de vânzare-cumpărare. Practic, Direcţia a plătit un sac de bani pentru o clădire despre care nu ştia nici măcar în ce an a fost construită şi dacă a suferit reparaţii de-a lungul timpului, aşa cum rezultă din corespondenţa instituţiei.
Preţ dublat în opt luni
Istoria clădirii care a adăpostit pentru o perioadă Muzeul Câmpiei Băileştilor începe în secolul XIX. Ea a aparţinut familiei Gabroveanu, apoi a fost revendicată şi câştigată în instanţă de un moştenitor după un lung şir de procese. După ce a pierdut la Tribuna