De ce oare Romania este una dintre tarile europene cel mai adanc scufundate in criza si inca nu vedem nicio luminita vestitoare a capatului de tunel?
Pentru ca avem un guvern depasit de situatie, pentru ca am intrat in criza fara resurse, pentru ca avem o agricultura de subzistenta, din cauza coruptiei si a abuzurilor endemice care dreneaza bugetul etc. Am primit multe explicatii si fiecare are, desigur, contributia sa.
Explicatia principala este insa, cred, cu mult mai profunda. Actuala criza economica nu a facut decat sa se adauge unei crize generalizate, etajate, in care Romania se afla de cel putin 20 de ani.
Probabil ca am fi gasit cu mult mai repede si mai usor calea cea buna daca in toamna anului trecut criza economica n-ar fi lovit o tara aflata de ani de zile si deja obosita de o criza politica, institutionala, de competenta, morala si de mentalitate, de incredere.
1. De 20 de ani Romania este intr-o criza politica profunda, cronica, mai mult sau mai putin manifesta, in functie de perioada. Aceasta criza nu tine atat de neintelegerile acute dintre partide, cat de faptul ca politica romaneasca este exclusiv un joc oportunist de interese, fara doctrina, fara ideologie, fara principii.
Fara acesti piloni fundamentali, care sa asigure directie si viziune actului de guvernare, care sa dea stabilitate si credibilitate aliantelor, exercitarea puterii nu poate fi decat haotica si abuziva, relatiile dintre partide strict conjuncturale, iar populismul si demagogia, la cote maxime.
Chiar daca aceasta criza politica s-a manifestat zgomotos si spectaculos, prin certurile dintre partidele aflate la guvernare, sau insidios, prin ticalosia stabilelor guvernari PSD, ea a fost la fel de prezenta si de grava.
2. In Romania, institutiile fundamentale ale statului sunt slabe, excesiv personalizat