Craterul format în Câmpul 1 de sonde de la Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, a ajuns ieri la o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi şi continuă să se extindă, iar autorităţile au institut codul roşu în zonă încă de sâmbătă dimineaţă. Sursa: Nicoleta Ene
Două familii aflate în zona de risc au fost evacuate sâmbătă, iar o a treia aştepta ieri ordinul de evacuare.
„Sunt doi ani de când ne mint că ne fac noile case”
Încă de la începutul lunii iulie, Ion şi Maria Chiripuş au primit înştiinţarea că, în caz de nevoie, trebuie să-şi părăsească locuinţa. Iniţial, vestea i-a năucit pe cei doi bătrâni, care de doi ani aşteaptă să se mute în casa nouă promisă de autorităţi.
Ieri însă, au decis din proprie iniţiativă că ar fi mai bine să-şi evacueze o parte din bunuri. Asta pentru că drumul de acces către locuinţa lor a fost parţial inundat de saramură, iar cu cât ar fi aşteptat mai mult, cu atât ar fi fost mai greu să-şi mute bunurile.
Totuşi, bătrânii nu au vrut deocamdată să-şi părăsească locuinţa, iar autorităţile nu au emis ordinul de evacuare, deoarece pericolul nu era încă atât de mare.
„Se aşteaptă de ani buni un nou dezastru la Ocne însă de soarta oamenilor nu s-a interesat nimeni. Sunt doi ani de când ne mint că ne fac noile case”, spune revoltată Maria Chiripuş, în timp ce-şi scoate din casă bunurile mai de preţ.
„Încercăm să menţinem nivelul saramurii”
Luna trecută, specialiştii au început prăbuşirea controlată a cavernei, iar saramura scoasă din interior a fost depozitată în fostul lac format în Câmpul II de sonde, prăbuşit în urmă cu opt ani.
Pentru că lacul are o capacitate limitată, o parte din saramură a fost depozitată în bazinul de retenţie, special amenajat lângă satul Cosota. În zona unde are loc prăbuşirea controlată a tavanului cavernei, se mai a