Şederea în România este o necesitate pentru emigranţii moldoveni care visează la Occident. Sursa: lemonde.fr
Sub titlul "Un paşaport românesc, poarta de intrare a multor moldoveni în Uniunea Europeană", jurnaliştii de la „Le Monde” au publicat un reportaj despre visul oricărui tânăr basarabean: să studieze în ţara noastră, pentru ca mai apoi să emigreze într-o ţară cu adevărat europeană.
Este şi povestea lui Andrei Babcinetchi. Rezumată în câteva cuvinte, sună astel: tânărul, student al Academiei de Studii Economice, va absolvi în doi ani. "Dacă aş fi rămas în Moldova nu aş fi avut nicio şansă. Dar România este în Uniunea Europeană, iar diploma pe care o voi obţine va fi recunoscută în toate ţările membre. Nu vrem să fim izolaţi de restul lumii, noi aparţinem UE", mărturiseşte băiatul.
Ca Andrei, sunt zeci de mii de tineri de peste Prut, notează cotidianul francez. Odată cu aderarea României la UE, în 2007, ţara noastră a devenit atractivă pentru tânăra generaţie de moldoveni vorbitori de limba română.
"Moldova nu este pregatită să intre în UE", crede sociologul Dan Dungaciu. "Dar aceşti tineri vor să se integreze în Uniunea Europeană. Cheia pentru ei este naţionalitatea română", este părerea sociologului citat de „Le Monde”.
Studenţii din Moldova, invitaţi să ceară cetăţenie română
Pe 14 aprilie, preşedintele Traian Basescu a pledat pentru cauza Republicii Moldova în faţa Parlamentului.
"Nu putem să acceptăm ca noua generaţie de moldoveni să nu poată să-şi facă studiile în România sau în alte state europene", declara Băsescu.
El a cerut atunci guvernului să accelereze procedurile de obţinere a paşapoartelor româneşti pentru cetăţenii Moldovei.
“Vom continua să oferim acces nediscriminatoriu tuturor tinerilor din Republica Moldova care vor dori să studie